Christianne s fotoweb
Image default
Energie

De installatie van een inductiekookplaat

Wil je al een tijdje overstappen op een inductieplaat? Dan is nu de tijd. Het gas wordt namelijk alsmaar duurder. Maar hoe gaat dat nou precies het installeren van zo’n inductieplaat? Het is allereerst verstandig om de plaat niet zelf aan te sluiten, maar hier een elektricien voor in te huren. In welke omgeving je ook woont, je hebt ze overal, bijvoorbeeld Elektriciens Zaandam 075. Zij zorgen ervoor dat de inductieplaat goed aangesloten wordt, waardoor de hele plaat goed functioneert, niet slechts een deel, en dat de stoppen niet zullen doorslaan bij gebruik van de inductieplaat. 

Waar je op moet letten

Voordat je één van de Elektriciens Zaandam 075, of uit een andere plaats, hebt ingeschakeld kan je zelf al wat voorbereiden voor de nieuwe inductieplaat. Zorg dat de elektricien voldoende ruimte heeft bij het installeren. Dit is een ruimte van ongeveer 20 centimeter rondom waar de inductieplaat moet komen. Dat zorgt voor voldoende werkruimte. Daarbij moet je weten of het aanrechtblad dik genoeg is om het gewicht van de kookplaat te houden. Ook moet er genoeg ruimte zijn tussen de inductieplaat en de andere meubels. De benodigde dikte van het keukenblad en de ruimte die nodig is tot andere meubels zijn terug te vinden in de handleiding van de fabrikant. 

Van te voren de aansluitingen controleren

Omdat een verkeerde aansluiting van de kookplaat erg gevaarlijk kan zijn is het dus verstandig om een elektricien de plaat te laten aansluiten. Daarvoor moet je zelf een aantal dingen controleren. Zo is het belangrijk dat je weet of het stopcontact van de kookplaat 2 of 5 openingen heeft. 5 openingen is gunstiger, omdat het dan niet ten koste gaat van het vermogen. Dit heet een perilex stopcontact. Als je dit hebt moet je even kijken in de meterkast om welke groepen het dan gaat. Hoe meer fasen het stopcontact aan kan, hoe groter de kookplaat kan zijn die je wilt laten installeren.