Christianne s fotoweb
Image default
Vakantie

Spanje beleven leidt tot een fantastisch vakantieleven

Bienvenido a España. Een warm welkom in Zuidwest-Europa. Dit is een land waar het vakantievieren lijkt uitgevonden. Zon, strand en zee zijn de eerste dingen die opkomen als je aan Spanje denkt. En dat bijna jaarrond. Niet voor niets overwinteren zoveel mensen er. Bij wintersport komt eerder Oostenrijk naar boven. En toch heeft ook het land van de stierenvechters haar skigebieden, bijvoorbeeld in de hoge Pyreneeën en in de Sierra Nevada. Op hoogte wil het land nog wel eens een dekentje sneeuw aangevoerd krijgen.

Spanje is populair

Waarom zou je naar Spanje willen gaan, zelfs al hoef je niet alleen maar op het strand te liggen? Er zijn een hele serie voordelen op te sommen om dit land te gaan verkennen. We hebben ze even op een rijtje gezet:

• Puik weer, 300 dagen per jaar de zon

• Heerlijk tafelen, tapas, tapas en nog eens tapas

• Gunstige prijzen, in de top van goedkope Europese zomerbestemmingen

• Cultuursteden met toppers als Barcelona, Madrid en Sevilla

• Berg natuur (na Zwitserland het meest bergachtige land van Europa!)

• Eiland pret (Tenerife, Mallorca, Ibiza, enz.)

• Kunst kijken (Picasso, Dalí, El Greco, Gaudí)

• Feest (festivals, flamencodansen, bruisend avondleven)

• Erfgoed (liefst 46 Unesco-werelderfgoed plekken)

Grandes Ciudades

Je zou zeggen dat Madrid als hoofdstad het drukst bezocht is van alle kunst- en cultuursteden van het land. En toch gaat Barcelona er met die eer vandoor. Ook al is haar ‘moederkerk’, de Sagrada Familia, nog steeds niet helemaal af. De gotische binnenstad en het werk van vermaarde architecten zoals Montaner en Gaudí trekken een internationaal publiek. Toch is de stad groot genoeg om het massatoerisme te mijden. Het stadsdeel Gràcia is nog zo’n authentiek stukje Barcelona; met bijbehorende goedkope restaurantjes! Madrid doet het goed bij kunst kenners. Alleen al in het Prado kun je dagen je ogen uitkijken. En onlangs werd het enorme stadspark uitgeroepen tot werelderfgoed. In de derde stad van het land, Valencia, kun je de moderne architectuur van Calatrava bewonderen. Diep in het zuiden heeft Andalusië nog steden die laten zien dat de Moren er vroeger de baas waren. Hun gebouwen zijn nog steeds zichtbaar in Granada (Alhambra), Sevilla en Córdoba. Ook in het hoge noorden van Spanje zijn smaakmakende steden zoals het ultramoderne Bilbao en de ‘pelgrims hoofdstad’ van Europa: Santiago de Compostela.

Diervriendelijk Spanje

Je kunt ook kiezen voor puur natuur als je naar Spanje gaat. Want het land heeft echt spectaculaire natuur te bieden. Liefst 15 nationale natuurparken staan er in de eredivisie. In de Pyreneeën is bergwandelen ‘in’. Het lange-afstand wandelpad GR-11 wordt geroemd om de uitzichten. Trekken door Iberisch mediterraan bos kan in het park Cabañeros (Castilla la Mancha). Wil je op fotojacht naar trekvogels, dan trek je de moerasdelta in van het nationaal park Doñana (Andalusië). En wellicht is het park Picos de Europa het meest verrassende berggebied. Diervriendelijk tot en met, vinden de lynxen en de beren hier ook.

En toch… dat strand!

Het binnenland is prachtig. Maar die kust van Spanje blijft trekken. Voor jongeren is de Costa Brava een vrolijke kuststrook. Er zijn zoveel meer costa’s met een rijke variëteit aan stranden. Super stille stranden zoals het Playa del Silencio in Asturië. Of stranden zonder einde zoals de Zahara de los Atunes aan de Costa de la Luz. Vergelijk verschillende vakanties in Spanje eenvoudig op 27vakantiedagen.nl.