Christianne s fotoweb
Image default
Industrie

Heb jij al eens gehoord van deze elektronische apparaten

Heb jij al eens gehoord van sensoren? Je hebt het woord vast wel eens voorbij horen komen, hier twijfel ik niet aan, maar weet je ook waar sensoren eigenlijk allemaal voor gebruikt worden en waar je ze kunt vinden? Dit is misschien wel eens interessant om aan je uit te leggen. Sensoren zijn eigenlijk kleine elektronische apparaatjes die in verschillende vormen en maten beschikbaar zijn. Sensoren zijn apparaten die als doel hebben om bepaalde prikkels op te vangen en soms zelfs een signaal hiervan door te geven aan een ander apparaat zodat er op gereageerd kan worden.  

Sensoren in jou huis 

Ik heb nu in het heel kort uitgelegd wat een sensor is en wat het doet, maar ik kan begrijpen als het na deze uitleg misschien nog niet helemaal duidelijk voor je is. Daarom lijkt het me handig als ik het verder ga uitleggen aan de hand van een voorbeeld. Sommige huizen hebben buitenverlichting, deze verlichting gaat vaak uit het niets aan als je bij deze mensen voor de deur gaat staan. Dat het licht aangaat zonder dat iemand op het licht knopje drukt, wordt dus gedaan door een sensor. Een sensor merkt op dat er beweging is en zend een signaaltje door naar de lamp, die vervolgens aan zal springen.  

Ook een transducer is onmisbaar 

Naast sensoren bestaan er nog veel meer van dit soort technologische ontwikkelingen. Zo bestaan er bijvoorbeeld ook transducers, dit is misschien een woord waar je nog nooit eerder van hebt gehoord. Transducers zijn net zoals sensoren ook elektrische apparaten, alleen zenden zij geen signaal uit door het ontvangen van een bepaalde prikkel. Nee, transducers zijn de apparaten die ervoor zorgen dat een bepaalde vorm van energie, dus bijvoorbeeld de beweging die de sensor op had gevangen, omzet in een andere vorm van energie, dus het licht wat aanspringt.  

Niet meer te missen 

Kortom een sensor en een transducer zijn apparaten die vaak samen werken en die je dus vaker samen tegen zult komen. Het zijn handige apparaten die eigenlijk vrijwel niet meer te missen zijn in de wereld van nu. Er bestaan tegenwoordig veel elektrische apparaten en technologische ontwikkelingen, waarbij een sensor of een transducer niet te missen zijn. Daarnaast kan het aanschaffen van een sensor of transducer verschillende voordelen met zich mee brengen. Het zijn multi inzetbare apparaten, ze kunnen dus voor allerlei verschillende situaties gebruikt worden. Ik heb je nu maar een voorbeeld gegeven, maar er bestaan dus nog veel meer mogelijkheden met sensoren en transducers. 

https://www.enmo.eu/transducers/