Christianne s fotoweb
Image default
Gezondheid

Voordelen van luchtbevochtigers

Voordelen van het gebruik van een humidifier of luchtbevochtiger

Humidifier of luchtbevochtigers voegen vocht toe aan de lucht, wat goed kan zijn voor mensen met ademhalingsproblemen of een droge huid.

Er zijn verschillende manieren om luchtbevochtigers in huis of op kantoor te gebruiken. De beste humidifer is een die je overal kan gebruiken en minder schadelijk is voor de huid en gezondheid.

In dit artikel leest u meer over de voordelen van luchtbevochtigers, hoe u ze correct gebruikt en welke voorzorgsmaatregelen u moet nemen.

Droogte en vochtigheid

Door vocht aan de lucht toe te voegen, kunnen luchtbevochtigers bij verschillende medische aandoeningen nuttig zijn.

Droge lucht kan ervoor zorgen dat vocht uit de huid verdampt en dat de ademhalingssymptomen na verloop van tijd verergeren. Het toevoegen van vocht aan de lucht met een luchtbevochtiger kan deze problemen tegengaan.

Luchtbevochtigers kunnen mensen helpen die last hebben van:

1. droge huid

2. geïrriteerde ogen

3. droogheid in de keel of luchtwegen

4. allergieën

5. frequente hoestbuien

6. bloederige neuzen

7. sinus hoofdpijn

8. gebarsten lippen

Vijf toepassingen van luchtbevochtigers en hun voordelen

Sommige mensen ervaren ademhalingsproblemen in de zomermaanden, wanneer het warm weer is en de lucht meer allergenen bevat. Airconditioners en ventilatoren kunnen droge lucht door de kamer laten circuleren, en airconditioners verwijderen alle vocht uit de lucht. Een luchtbevochtiger kan in dit seizoen nuttig zijn.

Mensen hebben echter meer baat bij een luchtbevochtiger in de koude maanden, wanneer koude lucht de longen, neus en lippen uitdroogt. Ook kunnen sommige soorten centrale verwarming de lucht binnenshuis uitdrogen.

De voordelen van een luchtbevochtiger kunnen zijn:

1. Het voorkomen van griep
Auteurs van een studieTrusted Source merkten op dat luchtbevochtigers het risico op het krijgen van griep kunnen verminderen. Na het toevoegen van het griepvirus aan de lucht met een gesimuleerde hoest, ontdekten de onderzoekers dat vochtigheidsniveaus boven 40 procent de virusdeeltjes snel deactiveerden, waardoor ze veel minder waarschijnlijk besmettelijk werden.

2. Een hoest productiever maken
Droge lucht kan ervoor zorgen dat iemand een droge, onproductieve hoest heeft. Door vochtigheid aan de lucht toe te voegen, komt er meer vocht in de luchtwegen, waardoor de hoest productiever wordt. Bij een productieve hoest komt vastzittend of kleverig slijm vrij.

3. Snurken verminderen
Het verhogen van de hoeveelheid vocht in de lucht kan ook het snurken verminderen. Als de lucht droog is, is de kans kleiner dat de luchtwegen van een persoon voldoende gesmeerd worden, waardoor snurken erger kan worden.

Het toevoegen van vocht aan de lucht door ’s nachts een luchtbevochtiger te laten draaien, kan helpen om sommige symptomen te verlichten.

4. De huid en het haar vochtig houden
Sommige mensen merken dat hun huid, lippen en haar droog en breekbaar worden in de winter.

Veel verwarmingstoestellen pompen warme, droge lucht door het huis of kantoor, waardoor de huid droog, jeukerig of schilferig kan worden. Koude buitenlucht kan de huid ook uitdrogen.

Het gebruik van een luchtbevochtiger om vocht aan de binnenlucht toe te voegen, kan helpen om droge, gebarsten huid te verminderen.

5. Voordelen voor het huis
De vochtigheid van een luchtbevochtiger kan nuttig zijn in huis. Vochtminnende kamerplanten kunnen levendiger worden, en houten vloeren of meubels kunnen langer meegaan. Vochtigheid kan ook helpen voorkomen dat behang gaat barsten en dat statische elektriciteit zich opbouwt. De luchtbevochtigheid slaapkamer bijvoorbeeld  het huis wordt hiermede op peil gehouden.

Vochtige lucht kan ook warmer aanvoelen dan droge lucht, wat iemand kan helpen geld te besparen op energierekeningen in de wintermaanden.

Soorten luchtbevochtigers

Hoewel de meeste luchtbevochtigers dezelfde basisfunctie hebben, namelijk vocht aan de lucht toevoegen, zijn er vele soorten verkrijgbaar:

Stoomverdampers: Deze gebruiken elektriciteit om stoom te creëren, die afkoelt voordat hij het apparaat verlaat. Er is echter een risico van verbranding van de huid, en mensen moeten het gebruik van stoomverdampers in de buurt van kinderen vermijden.
Ultrasone luchtbevochtigers: In plaats van elektriciteit gebruiken deze apparaten trillingen om water te verdampen.
Verdampers: Deze produceren vochtigheid door lucht langs verdampend water te blazen.
Waaierbevochtigers: Deze zijn over het algemeen kindvriendelijk en gebruiken roterende schijven, in plaats van warmte, om water te verdampen.
Centrale luchtbevochtigers: Iemand sluit een van deze apparaten aan op de centrale airconditioning in huis of kantoor om vocht toe te voegen aan de hele ruimte.
De afmetingen kunnen variëren. Centrale luchtbevochtigers zijn groot genoeg om een heel huis of kantoor van vocht te voorzien, terwijl persoonlijke luchtbevochtigers draagbaar en gemakkelijk mee te nemen zijn.

Als u tenslotte de luchtvochtigheidsgraad van uw huis of kantoor zou willen meten, dient u een luchtvochtigheidsmeter aan te schaffen.

humidifier

 

https://dokterfit.nl/gezondheid/