Christianne s fotoweb
Image default
Fotografie

Dit is waarom ik graag fotografeer in de buurt van water

Ik, Christianne hou van de zee. Ik vond altijd al dat wandelen langs de zee een manier is om een gevoel van sereniteit en perspectief te krijgen. Luisteren naar het beukende geluid van de golven als ze breken, gevolgd door het zachte kabbelen op de kust, is een vorm van mentale therapie die ik ben gaan waarderen. Aan zee kan ik dieper ademhalen, mijn zorgen even loslaten en het gevoel krijgen dat alles goed is op dit moment.

Ik heb me altijd aangetrokken gevoeld tot water. Als kind was mijn favoriete plek bij een kleine rivier vlakbij mijn huis, waar ik door het water peddelde of bij de borrelende beek zat te genieten van de rust en de stilte.

Als volwassene, als ik een probleem in mijn hoofd probeer te verwerken, een belangrijke beslissing probeerde te nemen, problemen of moeilijkheden probeer aan te pakken, of als ik gewoon wat tijd voor mezelf wilde, ging ik naar het strand om uit te waaien. Plaatsen die ik mooi vond om naartoe te gaan zijn Noordwijk, Katwijk en Scheveningen.

Wandelen langs een oever of wandelpad bij een stromende rivier, aan een meer zitten of langs de kust lopen en kijken naar het eb en vloed zijn altijd mijn favoriete plekken. Het is dan ook geen verrassing dat mijn fotografie mij naar veel verschillende plaatsen heeft geleid waar water in mijn foto’s voorkomt, hetzij als hoofdonderwerp of als achtergrond. Ik heb het geluk dat ik in een land woon dat wordt omringd door een prachtig en gevarieerd kustlandschap en dat ook een overvloed aan binnenwateren heeft om te verkennen en te fotograferen.

De plaatjes die ik schiet voor mijzelf, zijn heel anders als het laten maken van proffesionele foto’s voor je bedrijf. Bedrijfsfotografie Noordwijk is gespecialiseerd in het maken van foto’s die je kan gebruiken voor je bedrijf in Noordwijk. Ik kan deze partij dan ook ten zeerste aanraden. 

Water in de landschapsfotografie

Als je het werk van de meeste landschapsfotografen bekijkt, zie je een aanzienlijk aantal foto’s die met water te maken hebben. De meest voor de hand liggende reden hiervoor is dat een watermassa op een foto een moeilijk te overtreffen schoonheid is, als je voor jezelf plaatjes aan het schieten bent.

Een zee, meer, rivier of waterval dient vaak als centraal punt in een foto of als interessant element in onze compositie en al deze wateronderwerpen kunnen worden vastgelegd vanuit talloze verschillende hoeken en perspectieven of met behulp van een reeks verschillende camera-instellingen, waardoor de verscheidenheid aan mogelijke beelden toeneemt.

Voor close-up foto’s van kustvegetatie kan de zee een prachtige achtergrond bieden. Ze kan de middelste laag vormen van een compositie met voorgrond en lucht erboven. Water kan prachtige reflectiebeelden opleveren en leent zich goed voor fotografie met lange belichting. Een zonsopgang of zonsondergang boven de zee of het meer geeft ongetwijfeld een extra dimensie aan die scène.

Kustfotografie

Of het nu gaat om interessante rotsformaties, zeegras dat waait in de wind, de kleuren die ontstaan door de vermenging van zand en zee, of een nabijgelegen klif, er is altijd wel iets interessants voor de fotograaf aan de kust. Je camera meenemen naar een kustgebied biedt talloze mogelijkheden om te experimenteren met compositie en interpretatie van een scène. Een strand met alleen zand en zee kan saai zijn en eindigen met half zee en half zand, dus moeten we een interessant element vinden om ons beeld op te richten, of een ongebruikelijk perspectief proberen.

De zee zelf met haar fascinerende golfvormen kan al het hoofdelement van de foto zijn. Naast het grotere landschap biedt de kust ook kleinere mogelijkheden voor interessante opnamen, zoals zeeschelpen op het strand, voetafdrukken in het zand of kleine kustbloemen die tussen de rotsen groeien.

Naast het zoeken naar interessante elementen in je kustlandschappen in Noordwijik kun je ook de positie van waaruit je fotografeert variëren om een ander perspectief te krijgen. In plaats van recht vooruit te fotograferen kun je laag gaan zitten of vanaf een hoog standpunt fotograferen.

Fotograferen direct op zee

Vaak fotograferen we direct op zee, maar we kunnen interessante perspectieven krijgen door omhoog of omlaag te kijken naar de kustlijn. Als ik langs de kustlijn loop of een klif beklim, kijk ik soms vooruit naar mogelijke beelden, maar het is altijd een goed idee om me om te draaien en te kijken wat er achter me is. Vaak vind je vlak achter je een heel ander tafereel met andere mogelijkheden.

https://www.bedrijfsfotografie.nl/bedrijfsfotograaf-noordwijk/